Пържени пилешки кюфтета със зеленчуци
Хапки панирано пилешко с гарнитура от грах с моркови и чушки.
Необходими продукти:
- 700 г пилешки гърди
- 1 яйце
- сол и черен пипер
- 3 с.л. гъста готварска сметана
- 4,5 с.л. брашно
- 5 с.л. олио
За гарнитурата:
- 3 с.л. олио
- 2-3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 морков
- 200 г грах от консерва
- 1/2 сладка чушка
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- риган
- 20 г масло
- 100 мл вода или зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
1. Ако ще правите гарнитура, започнете с нея. Наситнете лука и чесъна, моркова и чушката нарежете на малки кубчета. Сгорещете олиото, запържете лука и чесъна за няколко минути, добавете моркова, след още 3 минути и чушката. Овкусете със сол, пипер и риган, добавете захарта и гответе 2 минути. След това залейте с вода или бульон и оставете да се готви под капак 8 минути. Отворете капака, махнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте.
2. Пилешкото месо нарежете на много ситно - трябва да се получи като едра кайма. Не минавайте през месомелачка или чопър, защото се разваля очарованието на ястието - парченцата ще станат твърде ситни.
3. Прехвърлете в купа, чукнете яйцето, овкусете със сол и пипер, залейте със сметанта и разбъркайте. Добавете брашното и разбъркайте отново.
4. Сгорещете на умерен огън олиото. Гребвайте с лъжица от сместа и изсипвайте на места в тигана. С обратното на лъжицата заравнявайте. Гответе за по 3-4 минути от страна и вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
5. Поднесете с гарнитурата от зеленчуци или друга гарнитура по желание. Връзва се идеално и с купичка чеснов или барбекю сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ