Регистрация

Пържени патладжани с лук, домати, чушки и чесън

Пържени патладжани с лук, домати, чушки и чесън
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 1696

Зимнина от патладжани в доматен сос с чесън и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 кг патладжани
  • 2 с.л. сол
  • 1 кг домати
  • 700 г лук
  • 300 мл олио
  • 1 кг червени чушки
  • 1 с.л. черен пипер - млян
  • 60 г чесън - 1 голяма глава (не скилидка)
  • 2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните измийте добре, махнете чепката и нарежете на кръгчета с дебелина около 3 см. След това подреждайте по няколко съседни кръгчета едно върху друго и режете на кубчета със страна около 3 см. Не трябва да стават прекалено ситни.

2. Прехвърлете в купа и разбъркайте с 1 с.л. сол.

3. Лука нарежете на кубчета със страна 1 см. Не преситнявайте.

4. Сипете олиото в тенджера и сгорещете на средна степен. Изсипете лука и разбъркайте. Гответе 15 минути при периодично бъркане.

5. През това време цепнете дупетата на доматите на кръст и ги залейте с вряла вода. След 30-40 секунди махнете водата и обелете доматите. Разполовете, махнете точката и нарежете на кубчета, средни по размер между тези на патладжаните и тези на лука.

6. Изсипете доматите в тенджерата когато са изтекли 15-те минути, разбъркайте и гответе още 15 минути при периодично мешане.

7. През това време почистете и нарежете чушките на кубчета колкото доматите. Изсипете и гответе още 15 минути.

8. Отцедете събралата се горчива вода от патладжаните и ги изсипете в ястието. Добавете 1 с.л. сол и още толкова черен пипер и размешайте. Сложете капак, намалете леко огъня и оставете да се готви 50 минути.

9. Добавете захарта и намачкания или минат през преса чесън. Размешайте и оставете на огъня още 3-4 минути.

10. По желание разпределете врялата смес в стерилизирани буркани или си поднесете за директно хапване. Топло и с бял ориз или варени картофи се превръща в постно основно, сервирано с месо, става за гарнитура, а ако изстудите и поръсите с магданоз, е идеална салата, мезе или предястие. Можете да съхраните и като зимнина.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта