Пържени патладжани с лук, домати, чушки и чесън
Зимнина от патладжани в доматен сос с чесън и лук.
Необходими продукти:
- 2 кг патладжани
- 2 с.л. сол
- 1 кг домати
- 700 г лук
- 300 мл олио
- 1 кг червени чушки
- 1 с.л. черен пипер - млян
- 60 г чесън - 1 голяма глава (не скилидка)
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте добре, махнете чепката и нарежете на кръгчета с дебелина около 3 см. След това подреждайте по няколко съседни кръгчета едно върху друго и режете на кубчета със страна около 3 см. Не трябва да стават прекалено ситни.
2. Прехвърлете в купа и разбъркайте с 1 с.л. сол.
3. Лука нарежете на кубчета със страна 1 см. Не преситнявайте.
4. Сипете олиото в тенджера и сгорещете на средна степен. Изсипете лука и разбъркайте. Гответе 15 минути при периодично бъркане.
5. През това време цепнете дупетата на доматите на кръст и ги залейте с вряла вода. След 30-40 секунди махнете водата и обелете доматите. Разполовете, махнете точката и нарежете на кубчета, средни по размер между тези на патладжаните и тези на лука.
6. Изсипете доматите в тенджерата когато са изтекли 15-те минути, разбъркайте и гответе още 15 минути при периодично мешане.
7. През това време почистете и нарежете чушките на кубчета колкото доматите. Изсипете и гответе още 15 минути.
8. Отцедете събралата се горчива вода от патладжаните и ги изсипете в ястието. Добавете 1 с.л. сол и още толкова черен пипер и размешайте. Сложете капак, намалете леко огъня и оставете да се готви 50 минути.
9. Добавете захарта и намачкания или минат през преса чесън. Размешайте и оставете на огъня още 3-4 минути.
10. По желание разпределете врялата смес в стерилизирани буркани или си поднесете за директно хапване. Топло и с бял ориз или варени картофи се превръща в постно основно, сервирано с месо, става за гарнитура, а ако изстудите и поръсите с магданоз, е идеална салата, мезе или предястие. Можете да съхраните и като зимнина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ