Регистрация

Пълнен шаран със сушени плодове, домати и зеленина

Пълнен шаран със сушени плодове, домати и зеленина
Средно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 5942

Шаран за Никулден с плънка от сини сливи, стафиди, кайсии, домати, орехи и магданоз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 шаран около 2 килограма
  • 2 пресни домата плюс един за украса
  • половин връзка магданоз
  • 60 г стафиди (най-добре става с едри бели)
  • 60 г сушени сини сливи без костилка
  • 60 г сушени кайсии
  • 60 г орехови ядки
  • 60 г фъстъци
  • 2 глави лук
  • 2 лимона плюс 1 за украса
  • лимонов сок
  • зехтин
  • вода
  • сол
  • босилек (сух)
  • риган
  • кимион

Начин на приготвяне:

1. Почистете шарана и го осолете хубаво както отвън, така и в корема, след което го оставете да попие солта.

2. Запържете лука в зехтина до златисто, прибавете в него нарязаните на кубчета домати и сушените плодове, нарязани на ситно.

3. Обелете и разполовете фъстъците, а ореховите ядки натрошете на парчета. Не ги смилайте, защото вкусът им ще се загуби в плънката. Добавете ги в запръжката.

4. На финала на пърженето прибавете магданоза и подправки на вкус. Разбъркайте хубаво и оставете да застине.

5. Напълнете шарана със запръжката и го зашийте добре с дебел конец. Тук може да ви потрябва помощ, защото рибата се хлъзга и е трудна за удържане дори и в тава.

6. Поставете на дъното на тавичка метално фолио и сложете шарана върху него. Сипете пръст вода и увийте тавата с още метално фолио.

7. Печете в средата на загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 40 мин., след което махнете фолиото.

8. Нарежете един домат и един лимон на кръгчета и украсете с тях рибата. Ако ви е останало от плънката, можете да я сложите в тавата да се запече.

9. Гответе още 15-20 мин. и сервирайте с допълнителни резени лимон и лимонов сок. 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта