Печено шаранче с домати и ориз
Пълнена шаран с ориз и домати, запечен във фолио.
Необходими продукти:
- 1 шаран около 1 кг
- сол и пипер
- 1 глава лук
- 100 г ориз
- 1 малък морков
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. зехтин
- 2 домата
- магданоз
- риган
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, моркова нарежете на дребни кубчета, а ориза измийте в цедка под течаща вода.
2. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука и моркова и добавете ориза. Гответе до прозрачност.
3. Овкусете със сол и пипер и залейте с 200 мл вода. Оставете да покъкри до редуциране.
4. През това време обелете доматите. Изстискайте течната и по-месеста част в тигана с ориза, а останалото нарежете на кубчета.
5. Рибата обтрийте вътрешно и външно със сол и риган.
6. Напълнете с плънката, остатъка от ориза, ако има такъв, сложете върху голям лист алуминиево фолио. Набутайте в корема и част от доматените парчета, а останалите подредете върху ориза на фолиото. Отгоре поставете рибата и покапете със зехтин. Завийте добре във фолиото и поставете вързопчето в тава.
7. Печете на 200 градуса за 40-50 минути. Последните 10 минути можете да разгърнете, за да се запече. Тогава намалете фурната на 180 градуса.
8. Сервирайте с пресни зеленчуци и украса от магданозени листа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ