Странна рецепта за пълнен шаран
Пълнена кожа от шаран с кайма от шаран.
Необходими продукти:
- 1 шаран около 1500 грама
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 1 дафинов лист
- бахар и черен пипер на зърна
- сол и черен пипер на прах
- 1 глава цвекло
- 150 мл сметана
- 70 г хляб
- 1 яйце
- 2 с.л. лимонов сок
- 1/2 китка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата от люспите. Отстранете главата, перките и след това много внимателно одерете кожата така, че да остане цяла или поне да бъде на 2-3 големи парчета.
2. Главата, кожата и перките прехвърлете в тенджера. Добавете по-малкия морков, нарязан на едро, едната глава лук на едро, черен пипер и бахар на зърна и дафиновия лист. Залейте с 1,3 литра вода и варете, за да се получи апетитен рибен бульон. Отпенете 2 пъти в началото на варенето.
3. Останалото месо от шарана почистете от костите и смелете в месомелачка. Минете през същия уред лука, магданоза, моркова и цвеклото.
4. Накиснете хляба в сметаната и минете и него за финал през месомелачката. Така ще измие оцветяването на уреда от цвеклото.
5. В получената кайма добавете яйцето, сол и пипер на вкус, лимоновия сок и подправки за риба по желание. Премесете хубаво каймата.
6. Заделете си 100 мл прецеден бульон от варенето. На дъното на тава постелете едната част от кожата, върху нея разпределете каймата и увийте с другата част от кожата. Сипете 100 мл бульон на дъното на тавата, увийте с фолио и гответе в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час. След това махнете фолиото и допечете за още 15 минути.
7. Сервирайте с резени лимон и пресни зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ