Регистрация

Пълнено свинско бон филе

Пълнено свинско бон филе
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 7941

Свинско с гъби и горчица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За свинското:

  • 400 г свинско бон филе
  • галета, направена от 4 филийки бял хляб
  • 2 малки глави лук, фино нарязан
  • 1 с.л. листа прясна мащерка
  • около 5 листа градински чай, нарязан
  • 60 г масло
  • 1 с.л. слънчогледово олио или друго олио за готвене (с изключение на зехтин)
  • 6-8 резена висококачествен шарен бекон
  • 1 с.л. лимонов сок
  • кората на 1/4 лимон

За сметаново-гъбения сос:

  • 200 г гъби, фино нарязани на филийки
  • 1 дафинов лист
  • няколко зърна черен пипер
  • 1 ч.л. английска горчица
  • 1 ч.л. зеленчуково или слънчогледово олио
  • 20 г масло
  • 250 мл бяло вино
  • 100 мл зеленчуков бульон
  • 150 мл пълномаслена сметана

Начин на приготвяне:

1. Първо пригответе плънката, като разтопите маслото с олиото в голям, незалепващ тиган на умерен огън.

2. Прибавете лука и гответе около 10 мин., като разбърквате от време на време, докато лукът стане полупрозрачен и омекне.

3. Прибавете градинския чай, мащерката, лимоновия сок и кората на лимона и разбъркайте.

4. Намалете котлона и постепенно прибавете галетата, като не спирате да разбърквате, за да поеме маслото и да се сгъсти сместа. Ако галетата е прекалено суха и няма достатъчно масло, прибавете още малко масло и го разтопете в соса.

5. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.

6. Направете разрез на около 3/4 от единия край на месото по цялата му дължина. Поприплескайте, така че да може в така образувалия се джоб да сложите плънката.

7. Сложете резените бекон един до друг в леко намаслена тавичка - резените бекон трябва да са с дължината на бон филетата, така че броят им зависи от големината.

8. Сложете срязаното бон филе върху бекона. Напълнете среза с плънка. 

9. Затворете бонфилето, като за целта използвате резените бекон - изтеглете ги върху месото, така че да го запечатате като пакет.

10. Печете в предварително загрята фурна на 200ºС за 20-25 мин., като обърнете от другата страна след половината време от готвенето. Беконът трябва да е хрупкав.

11. Оставете да престои 5 мин. преди да нарежете.

На соса:

1. Сгорещете олио и масло в тенджерка и сотирайте гъбите за около 5 мин.

2. Прибавете бялото вино, дафиновия лист и зърната черен пипер и гответе на силен огън, докато сосът се редуцира наполовина.

3. Прибавете зеленчуковия бульон и гответе още 5 мин. на умерен огън.

4. Прибавете горчицата и разбъркайте, след това налейте сметаната. Овкусете хубаво.

5. Оставете да къкри 5 мин.

Поднесете свинското със сос, полят около него.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта