Пълнено зеле с кайма
Странни зелеви сарми без увиване.
Необходими продукти:
- 1 къдраво зеле (може и обикновено)
- 500 гр кайма (телешка или свинска)
- 2-3 питки (или подобни багети от бял хляб)
- 1 голяма глава лук
- 2 яйца
- 1/2 л зеленчуков бульон или вода, плюс кубчета бульон
- сол и пипер
- ким
- зеленчуково олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на ситно.
2. Накиснете хляба в малко вода и оцедете, смесете с яйцата и каймата, докато се получи хомогенна смес.
3. Прибавете наситнения лук.
4. Подправете сместа със сол и пипер.
5. Измийте зелката и накъсайте на отделни листа, като отстраните твърдите им части.
6. Загрейте малко олио в тенджерка.
7. Прибавете един слой листа от зелката на дъното на тенджерката.
8. Поръсете щедро листата с ким и прибавете сол.
9. Направете кюфтенца от сместа с каймата и ги подредете в друг слой върху зелето.
10. Прибавете още един ред зеле и ким и повторете всичко, докато свършат продуктите.
11. Отгоре изсипете зеленчуковия бульон.
12. Оставете на слаб огън, така че да не загори, но достатъчно силен, че да се сгови.
13. Гответе около 1/2 час, до пълна готовност на зелето и месото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ