Пълнени кюфтета с моцарела
Кюфтета със сирене и салата от паста с маруля.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 г прясно смляно говеждо
- 1 голямо яйце, разбито
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- шепа прясна мащерка и риган
- шепа хлебни трохи
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л. смляно пеперочино
- 1 топка прясна моцарела (150 г), настъргана
- чист зехтин
- 1 лимон
- вода в огнеупорен съд
За салатата:
- 150 г паста
- маруля
- листа червена цикория
- чери домати
- 1 с.л. майонеза
- чист зехтин
Начин на приготвяне:
За салатата:
1. Сварете пастата според инструкциите. Отцедете ги, оставете спагетите в гевгира и поръсете с малко зехтин и майонеза, като объркате добре спагетите да попият от тях.
2. Разбъркайте спагетите в купа с доматите и листата салата.
3. Оставете настрана докато кюфтетата са готови.
За кюфтетата:
1. В купа с помощта на ръцете си, омесете добре смляното телешко, чесъна, мащерката, ригана, яйцето, трохите хляб, пеперочините, солта и пипера
2. Вземете топче от сместа и го сплескайте между дланите на ръцете си да стане плоско.
3. Сложете отгоре парче моцарела и отново го направете на кюфте.
4. Повторете това с цялата останала смес.
5. Загрейте фурната на 180 градуса.
6. Сложете тиган за пържене на висок градус на котлона и когато дъното загрее, сипете зехтин.
7. „Запечатайте” кюфтетата, като си сложите да покафенеят от всички страни и сложете покафенелите кюфтета в огнеупорен съд, който е предварително намазан със зехтин
8. Печете във фурна кюфтетата за 10 минути от едната страна на 180 градуса, после ги обърнете и печете още 10 минути от другата страна.
9. Не забравяйте да сложите чаша с вода в съда във фурната, докато кюфтетата се пекат – това поддържа влагата във фурната
10. Когато кюфтетата са готови, извадете ги и сервирайте със салата паста.
11. Изстискайте лимон върху кюфтетата и салатата.
12. Бон апети!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ