Домашна моцарела от краве мляко
Как се прави моцарела от непастьоризирано мляко?
Може ли да се направи домашна моцарела? Разбира се! А как точно става, показват в канала Dazzle Spoon като приготвят традиционното италианско сирене само с три продукта - мляко (но най-добре да е домашно), сол и оцет. По традиция моцарелата се прави от биволско мляко, защото е по-маслено, ала и кравите могат да услужат за една порция домашно сирене.
Литър млкяко се кипва и се вари минута. После се оставя да се охлади до около 40 градуса - да е топло, но да не пари на ръцете. Постепенно в него при непрестанно бъркане се добавят 6 лъжици оцет. Той трябва да е истински винен 6%-ов. Може да потрябва и по-голямо количество - с лъжичка-две отгоре. Влакната се отделят от воднистата част на млякото и се оформят в традиционната моцарела топка. Тя се замесва на ръка и се дърпа настрана.
А отделилата се течност се кипва отново и в нея се разтваря 1 с.л. сол. Тук идва неприятната част от работата. Докато саламурата е още гореща моцарелата се топи в нея и се разстила и премесва. Добре е да повторите упражнението поне 5 пъти. Как точно се прави - гледайте във видеото. Следва да топнете вече добре оформената моцарела в ледена вода за 10 минути. След това е готова за хапване - същата на вкус като събратята си в хранителната верига, ала най-вероятно тази е приготвена с по-качествени продукти и без изкуствени добавки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ