Пълнена яребица с ориз и бекон
Печени яребици с масло и оризова плънка.
Необходими продукти:
- 2 яребици
- 2/3 ч.ч. ориз
- 300 г бекон
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 с.л. олио
- сол и пипер на вкус
- 2 ч.ч. вода, пилешки или зеленчуков бульон
- 80 г масло
- 30 мл зехтин
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Смесете зехтина с червения пипер, намачкания на паста чесън, меда и сол и пипер. Намажете с получената паста добре почистените яребици вътрешно и външно. Оставете настрана.
2. Бекона нарежете на кубчета и запечатайте на сух тиган. Извадете в отделна чиния.
3. Към отделилата се мазнина от бекона добавете олиото. Запържете в него наситнения лук, добавете наситнения морков и гответе няколко минути.
4. Измийте ориза през цедка под течаща вода и изсипете в тигана. Щом стане стъклен, налейте водата и гответе на умерен огън докато я абсорбира. Овкусете със сол и пипер, добавете бекона и махнете от огъня. Разбъркайте.
5. С получената плънка напълнете птиците и зашийте или фиксирайте коремние отвори с клечки или шишове.
6. Част от маслото набутайте под кожата на яребиците. Поставете ги в тава с гърдите надолу, а отгоре сложете останалото масло.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за коло 1 час.
8. Поднесете с отделилия се сос в тавата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ