Пълнена гъска с кестени и плодове
Печена гъска със сос от вино и портокали.
Необходими продукти:
- 1 гъска
- 200 г морска сол
- вода
- 1 лимон
- 4 портокала
- 1 ябълка
- 1 картоф
- 200 г белени кестени
- 100 г стафиди
- 2 стебла целина
- 300 мл телешки бульон
- 150 мл портвайн (порто) или друго червено сухо вино
- 100 мл винен оцет
- 3 шалота
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Проявете търпение да разтворите морската сол в голямо количество вода. Поставете вътре почистената цяла гъска и приберете в хладилник за няколко часа.
2. Нарежете кестените на едро. Стафидите - също. Ябълката, целината и картофа почистете и нарежете на парчета. Добавете стафидите и вътрешността на един портокал към тези съставки и разбъркайте.
3. Гъската обтрийте вътрешно и външно с лимонов сок, овкусете със сол и пипер и напълнете със сместа. Сложете в тава и печете на 175 градуса, като си прецените времето да е по половн час на всеки килограм от ястието. Около 2:30-3 часа би трябвало да ви излезе общо.
4. Докато гъската се готви, направете сос Къмберленд. За него трябва да наситните шалота и да го изсипете в касерола. Отгоре се налива виното, бульона, оцета и сока на останалите три портокала. Посолява се и се оставя да къкри на слаб огън докато количеството се редуцира на 1/3.
5. Горещата птица се поднася с охладения сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ