Регистрация

Домашен щолен - коледен козунак



Домашен щолен - коледен козунак
Трудно   |   Порции 2 броя   |   Видяна: 1806

Коледен хляб със сушени плодове, ядки и марципан.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Коледен хляб със сушени плодове - това е традиционният щолен, за който се носят легенди, че се приготвя сложно и често не се получава така добре както в хранителната верига. Миро от канала Готвене за начинаещи решава да разбие този мит, показвайки как се прави щолен у дома. С около час работа сумарно и малко изчаквания, зимният козунак е готов, изглежда повече от прекрасно, ухае неустоимо и е доста вкусен.

Ако искате наистина автентичен резултат, си намерете оригинален марципан. Не се лъжете по спомените за десерт Кума Лиса от соц-а. Под марципан в кулинарията се разбира паста от бадеми, смесена със захар. Колкото по-малко е количеството на захарта, толкова по-качествен е марципанът. В краен случай можете да го пропуснете в рецептата, заменяйки го с още ядки.

Сушените плодове се накисват в ром с добавка на канела и портокалова кора. Ако използвате по-големи плодове, ги нарежете. Можете да накиснете 2-3 дни предварително като периодично разбърквате. Тестото се замесва като към 280 г пресято с ванилия брашно се добавят 35 г захар, 1 яйце, 115 мл мляко, 5 грама суха мая, лимонова кора и индийско орехче. След като продуктите се инкорпорират, се добавя и масло, а после - накиснатите сушени плодове и около 50 г ядки. Спре ли да лепне по ръцете, се оставя да втаса на топло за 1 час.

Готовото тесто се разделя на 2 части. Всяка от тях се оформя на хляб, като в средата се слага марципана, ако има такъв. Оставя се да втаса повторно, намазва се с разбито яйце с мляко и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, в която се налива и вода в тава, за да се образува пара.

Готовите щолени се мажат с разтопено масло с ром и по желание се поръсват с пудра захар. Охлаждат се върху решетка, за да не се отвърнат. И само след половин час са готови за хапване.

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. зае
  2. тра
  3. сот
  4. МА
  5. нар
  6. или
  7. нина
  8. пил
  9. нана
  10. риба

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта