Постни спагети по азиатски със зеленчуци
Пържена паста със зеле, моркови, чушки и лют сос.
Необходими продукти:
- 150 г зеле
- 1 неголяма сладка чушка
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 1 морков
- 150 г зелен фасул
- 150-200 г гъби от буркан или консерва
- 200 г паста от вид по избор
- 3 с.л. зехтин или сусамово олио
- 3 ч.л. семена бял сусам
- сол на вкус
За соса:
- 4 с.л. соев сос
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. оцет (най-добре оризов, но може и обикновен)
- 1-2 ч.л. лют сос
- 1/2 ч.л. нишесте
- 3 скилидки чесън
- няколко см корен джинджифил
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на тънки лентички чушката, зелето и моркова. Лука наситнете, чесъна и джинджифила рендосайте на най-финото ренде. Гъбите от буркана нарежете на хапчици.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържете първо лука за 1 минута, след това добавете моркова и гответе още 1 минута, после зеления фасул и три минути готвене, следва зелето и пак три минути, след това чушката и гъбите. Готви се 5 минути без капак и още 6 минути под капак на умерен огън.
3. През това време кипнете 2 литра вода и разтворете в тях 1 с.л. сол. Сложете пастата да се свари според указанията на опаковката. Можете да използвате обикновени спагети, макарони, спагети от елда, оризови нудли или друго по желание.
4. Направете соса като в соевия сос разтворите захарта и след това един по един добавяте останалите компоненти - вода, оцет, лют сос, нишесте, чесън и джинджифил.
5. Сварената паста отцедете от водата и прехвърлете в тигана. Гответе и бъркайте внимателно 3 минути. Залейте със соса и зехтина и гответе като разбърквате още 2 минути. Овкусете със сол. Поръсете със сусама, разбъркайте финално и е готово за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ