Постни пълнени чушки с лимец
Постни чушки на фурна с лимец и праз лук.
Бон Апети
Излъчен на 22.12.2017
Сухи пълнени чушки за Бъдни вечер - това е едно от основните ястия, които българската домакиня готви в навечерието на най-светлия християнски празник. Традиционно червените сушени чушки се пълнят с боб или постен ориз със сушени плодове, но Лора и Стоян решават да разнообразят рецептата, като заложат на друг полезен, типично български, но позабравен продукт - лимеца. Той се комбинира със задушен праз лук, сушени плодове и ядки, за да се превърне в апетитна плънка за постни чушки.
Първо зърната лимец се накисват за два часа във вода, за да набъбнат. Сухите чушки се заливат с вряла вода, за да се отпуснат. Сега имате около час и половина почивка, преди да се върнете в кухнята. След това наситнете празия лук и го задушете в олио. Добавя се магданоз, кимион, кориандър и отцедените зърна лимец. Налива се зеленчуков бульон и се оставя да къкри до разваряване на зърната. След това се добавят нарязани орехи и сушени сливи и кайсии. Овкусява се със сол и пипер.
В тенджера с огнеупорни дръжки и капак или пък в гювеч се редят чушките, предварително напълнени с лимецовата запръжка. Заливат се с малко вода и по желание малко олио. А след това се пекат под капак на 180 градуса за 40-тина минути. После са готови да бъдат сервирани.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ