Постни зелеви сарми с боб
Постни сармички с кисело зеле и боб.
Сарми за Бъдни вечер с обвивка от кисело зеле и плънка от червен боб с праз лук, лук и подправки, се готвят в Кухнята на Звездев. Ястието е народно, вкусно, без животински продукти, зимно и доста лесно, ако използвате червен боб от консерва, който не изисква варене.
Празият и обикновеният лук се наситняват. Задушават се в сгорещено олио и щом омекнат, се подравят с чубрица, джоджен, червен пипер, сол, натрошена суха чушка и доматен концентрат. Долива се вода и се готви още няколко минути. Добавя се отцедения от консервата боб и се разбърква добре.
В почистени от кочана зелеви листа се увива плънката. Сармите се редят в тенджера, на дъното на която са разпределени още зелеви листа и почистените кочани. Затискат се с обърната чиния, за да не се развият при къкренето. Заливат се с равни количества вода и зелева чорба и се готвят 30 минути след завиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ