Зелеви сарми от китайско зеле с кайма
Зелеви сармички с месо и сос от моркови и лук.
Необходими продукти:
- 1 голяма китайска зелка
- 800 г кайма
- 4 глави лук
- 150 г ориз
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. доматена паста
- 1 с.л. захар
- 100 мл вода от кисненето на зелето
- по половин връзка копър и магданоз
- 7-8 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Вземете китайската зелка и отрежете долната 1/3 от нея. Вземете горната част и отделете листата. Най-горните 20-30 броя са за сармите. След това стават прекалено малки. Запазете вътрешността с малките листа, ще потрябва за соса. Големите листа измйте, наредете едно върху друго разгънати в голяма тенджера и залейте с вряла вода. Захлупете с капак и оставете да се отпуснат за 15 минути.
2. През това време пуснете ориза да се свари във вода.
3. Също така наситнете лука на две места по 2 глави и рендосайте морковите.
4. Листата от накиснатото зеле извадете от водата. При нужда отрежете косо част от долния хрущял на всяко листо, за да се изтъни, ако е прекалено твърд и дебел.
5. Отцедете ориза от водата на варенето, ако не я е погълнал цялата.
6. Изсипете каймата в купа, добавете две от главите лук, солта и пипера (мления) и ориза. Разбъркайте.
7. Взимайте лист зеле, слагайте по 1 с.л. от плънката в долната страна откъм хрущяла и навивайте сармички. Подвийте стърчащите краища. Подредете си ги върху дъската, където сте навивали.
8. Сгорещете олиото в голяма тенджера. Запържете в него другите 2 глави наситнен лук за 2 минути, после добавете морковите и гответе още две минути. Следва чесъна и две минути готвене.
9. Наситнете сърцевината от зелето и добавете в тенджерата. Гответе на слаб огън 5 минути, добавете доматения концентрат, 100 мл от водата на кисненето на зелевите листа и захарта. Овкусете със сол и пипер и оставете да покъкри 5-6 минути.
10. Извадете 2/3 от соса в тенджерата. Върху останалата 1/3 сложете цели стръкове магданоз и копър, а върху тях подредете сармите. Отгоре покрийте със заделения сос, а върху него пуснете зърна черен пипер и листа бахар.
11. Захлупете с капак и оставете да къкри на слаб към умерен огън за 40 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ