Постен боб с кисело зеле за Бъдни вечер
Печен боб с кисело зеле и праз лук в постен вариант или блажнат със свинска мас.
Скромно ястие с много вкус - така Иван Звездев представя народната рецепта за Бъдни вечер от кисело зеле с боб и праз лук, ароматизирано с джоджен и червен пипер и запечено на фурна. Семплата рецепта е идеална за пости, а ако ви липсва животински продукт и не ви трябва задължително за Bъдни вечер, можете да готвите със свинска мас, вместо с олио. Така ще се получи идеална зимна българска гозба.
Едър боб се залива с вода и се оставя за едно денонощие да покисне. След това водата се излива, сипва се нова и бобът се кипва. Пак се подменя течността и се вари докато зърната омекнат много добре. Запазват се за ястието заедно с 500 мл от чорбата си.
На следващ етап в сгoрещената мазнина се запържва наситнен праз лук. След минута-две се добавя и нарязано на тънки ивички кисело зеле. Подправя се с червен пипер и се налива вряла вода. Готви се 15-тина минути до хбаво омекване. Посолява се и се прехвърля в тава, където се налива и бобът с водата.
Ястието се овкусява с джоджен и се пъхва във фурната на 180 градуса за половин час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ