Постна спелта със зеленчуци
Топла салата с резене, спелта и печени чушки.
Бон Апети
Излъчен на 13.12.2017
Топла салата, която може да се превърне в постно основно със зърна и зеленчуци готвят Лора и Стоян, залагайки на един полезен и рядко употребяван в българската кухня продукт - спелта. Това са зърна, подобни на пшеницата, които не са скъпи, съдържат много витамини, минерали и фибри и се готвят доста по-бързо от боба. Създават приятна хрупкавост на ястията и се съчетават добре с остри вкусове, тъй като придават неутралитет на ястието.
Първо накисваме спелтата за 20 минути в хладка вода. После я кипваме и варим половин час. А през това време си правим всичко останало. Червен лук и резене нарязваме на полумесеци. Наситняваме чесън и нарязваме на лентички печени червени чушки от буркан и сушени домати в сос от зехтин. Следва да загреем зехтин в голям тиган и в него да запржим лука, чесъна и резенето. Щом поомекнат, но останат хрупкави в средата си, махаме тигана от ктлона и добавяме чушките и доматите. Овкусяваме със сол, пипер и ким, разбъркваме и изчакваме спелтата да се свари, ако още не е готова. След това я отцеждаме хубаво и вкарваме в салатата.
Разбъркваме ястието, опитваме на вкус, по желание прибавяме още подправки и оцет, ако има нужда, и след това сервираме ястието докато е още топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ