Постна гъбена супа с ечемик и картофи
Зеленчукова супа с гъби, картофи и перлен ечемик.
Необходими продукти:
- 2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 200 г лук
- 600 г гъби
- 1 голям или 2 по-малки моркова
- 100 г перлен ечемик
- 400 г картофи
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3 дафинови листа
- клонка розмарин, ако имате
- 1,8 л зеленчуков бульон или вода
- 2 с.л. брашно + 3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Започнете с почистване и нарязване на продуктите. Първо гъбите нарежете на шайби, след това наситнете лука и моркова, а на финала измийте ечемика в цедка и обелете и нарежете на хапки картофите.
2. Сгорещете растителната мазнина в тенджера, запържете на умерен огън лука за 2-3 минути, добавете морковите и гответе още 2 минути. Следва да прибавите гъбите, сол и пипер, картофите и ечемика. Разбъркайте добре.
3. Добавете розмарина и залейте с бульон или вода. Пуснете дафиновите листа отгоре. Ичакайте да кипне, захлупете с капак, нагласете температурата на слаба към умерена и варете 1 час.
4. Разбъркайте брашното с водата и налейте на тънка струйка при непрестанно мешане в супата. Уверете се, че няма бучки. С щипки извадете дафиновите листа и розмарина. Похлупете и гответе още 10 минути на същата температура.
5. Махнете от огъня и поднесете по желание с поръска от пресни листенца копър. Ако не държите супата да е постна, можете да сервирате с лъжичка заквасена сметана.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ