Постен сос от чесън по френски
Оригинален чеснов сос без майонеза и сметана.
Чеснова майонеза или постна майонеза с чесън се готив в канала Всегда Вкусно, за да се припомни на кулинарията, че оригиналният чеснов френски сос се прави без животински продукти. Чесънът има емулгиращи свойства - спомага смесването на мазнини с течности, затова сосът става гладък, а и често някоя друга скилидка се добавя в домашната майонеза не само заради вкуса, но и за да гарантира текстура. Затова оригиналният чеснов сос също е с приятна и нежна еднородна консистенция. Мазен и свеж, той е страхотен за добавяне в салати и дресинги, за завършек на месни, рибни и зеленчукови ястия или за топване на пържени мезенца. Приготвя се много лесно.
Просто ви трябва чопър. В него се изсипват скилидките чесън, добавя се лимонов сок, сол и вода и се смила на паста. Постепенно на няколко пъти се налива голямо количество растителна мазнина. Колкото повече зехтин - толкова по-полезно. Ала също като при майонезата, ако сложите твърде много зехтин, без да смесите с олио, има шанс сосът да нагарча. Затова най-доре изберете няколко вида полезни мазнини - зехтин, шарлан, олио от гроздови семки или лен и докарайте общия грамаж. След обарузуването на гладък крем, го прехвърлете в сосиера и сервирайте. Ако прибирате в хладилник, покрийте с фолио, за да не омирише останалите храни. Точните продукти и стъпки на направа можете да видите ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ