Постен гювеч с праз и картофи
Постен гювеч с картофи, праз лук, сухи чушки и подправки.
Зеленчуков гювеч без животински продукти се готви в Кухнята на Звездев, където виждаме типично зимно ястие със зеленчуци и подправки. Ако не сте фенове на постите, можете да го сервирате с някакво изпечено на грил месо и ще се върже идеално. Ако пък искате нещо лекичко и родно за хапване - това е идеална идея да пренесете вкуса на България в чиния.
Картофите се обелват и се режат на шайби. Празият лук се реже на едро и се запържва в малко олио. Сухите чушки се пекат на сух тиган докато се усетят ароматите им. Чесъна и магданоза се наситняват заедно. После започва реденето в гювеча. Той се намаслява, слагат се половината от картофените шайби, посоляват се, следва магданоз с чесън, задължителната в рецептата поръска със самардала, запръжка с праз, начупените на едро пекнати сухи чушки, останалите картофи. Налива се вода, по желание и мазнинка, поръсва се с натрошено кубче бульон и се пече на 180 градуса за 1 час.
А на финала се сервира ароматната гозба и се излапва по-бързо от очакваното. Как точно се прави - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ