Портокалов кейк с грис
Десерт с портокалов сок.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. грис
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 1/2 с.л. канела
- 1 1/2 бакпулвер
- кората на 2 портокала
- 1 ч.ч. портокалов сок
- 1 ч.ч. вода
- 1 1/2 ч.ч. олио
- стафиди
За сиропа:
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. вода
- 1 ч.л. екстракт от бадеми или ванилия
Начин на приготвяне:
1. Пресейте гриса, брашното, захарта, канелата и бакпулвера в голяма купа.
2. Добавете портокаловата кора, портокаловия сок, водата и олиото. Разбъркайте.
3. По желание, добавете малко стафиди и разбъркайте.
4. Намажете с олио тавичка за печене и изсипете така получената смес.
5. Печете на 180°/190°С до златисто-кафяво.
6. Докато тортата се пече, направете захарния сироп, като сложите водата, захарта и екстракта в тенджерка на силен огън, докато захарта се разтвори.
7. Веднага щом извадите блата от фурната, го полейте с половината сироп.
8. Когато се охлади, полейте и с другата половина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ