Полента с гъби, лук и сирене
Италиански качамак със зеленчуци и сирена.
Необходими продукти:
- 2 чаени лъжички зехтин
- 1 глава нарязан лук
- ½ кг нарязани гъби
- 1 чаена лъжичка листа от розмарин
- 1/4 чаша бяло вино /по желание/
- 1 чаша сирене „рикота”
- 1/3 чаша козе сирене
- 3 супена лъжица брашно
- сол и прясно смлян черен пипер
- ½ кг полента (качамак)
- 2 големи нарязани домата
- 1/3 чаша натрошено сирене
Начин на приготвяне:
1. Намажете с масло 20 см квадратен съд за печене.
2. Загрейте мазнина в голям тиган. Сложете чесън и разбъркайте. След това добавете лук, бъркайте докато омекне и придобие златист цвят.
3. Сложете гъбите, розмарина и виното. Разбъркайте добре и изчакайте повечето течност да се изпари. Бъркайте 15 минути.
4. Разбъркайте и добавете рикота с козе сирене, подправени със сол и пипер. Изсипете брашното и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
5. Загрейте добре фурната до 180 градуса.
6. Вземете полента, разделена на пластове. Обелете найлона и я нарежете на филийки. Дебелината им да е такава, че да може да се покрият поне два слоя.
7. Сложете единия пласт полента на дъното на чинията. Покрийте с част от гъбената микстура. Отгоре сложете доматената смес и начупеното сирене.
8. Сложете нов пласт полента и отново я полейте с гъбената, доматената микстура и сиренето в същия ред.
9. Печете около 60 минути, докато започнат да излизат мехури.
10. Преди да сервирате, оставете да изстине за около 15 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ