Рибена супа с рагу от сьомга и картофи
Супа от сьомга със зеленчуци.
Необходими продукти:
За рибата:
- 600 г глави и/или рагу от сьомга
- 2,3 л вода
- 100 г моркови
- 1 малка глава червен лук
За супата:
- 350 г картофи
- 1 морков
- 1 глава лук
- пресни листа копър и магданоз
- 2 дафинови листа
- 10 зърна черен пипер
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 200-400 г филе от сьомга (или бяла риба от по-евтин клас по желание)
- 50 мл водка
Начин на приготвяне:
1. Рагуто и главата сьомга почистете, измийте и сложете в тенджера. Залейте с водата, добавете цяла глава лук, като само обелите люспите и морковите - обелени и нарязани на 2-3 парчета. Захлупете под капак и варете 1 час, като първоначално отпените бульона.
2. Малко преди изтичането на заветните 60 минути обелете и нарежете картофите на хапки, същото направете и с моркова, а лука - наситнете. Ако ще ползвате и рибно филе, нарежете го на едро.
3. Извадете рибата, лука и морковите от бульоа и на тяхно място изсипете картофите, моркова и лука. Добавете дафиновите листа, зърната пипер и солта, разбъркайте и захлупете с капак. Оставете да ври на умерен огън 15 минути.
4. През това време почистете месото от костите на рагуто и главата и си отделете ядливата част. Добавете и хапките рибно филе, ако слагате такива, овкусете с черен пипер на прах и сипете водката. Разбъркайте и оставете да ври 3 минути.
5. Добавете наситнените листа копър и магданоз, разбъркайте, изключете котлона и оставете тенджерата на него още 15 минути. След това супата е готова за сервиране, по желание с резени лимон или още листенца пресни подправки. Можете да поръсите също с нарязан косо пресен лук. В някои части на Русия сервират уха с лъжичка заквасена сметана, но при този бистър рибен бульон не е задължително.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ