Пиле Якитори
Пилешки кюфтенца по японски.
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 500 г смляно пилешко месо
- 2 яйца
- 1/2 ч. л. сол
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. царевично нишесте
- 6 с. л. галета
- 2 с. л. джинджифил на прах
- 1 ч. л. пиле на прах
- бамбукови шишове
За соса:
- 4 с. л. саке
- 5 с. л. соев сос
- 1 с. л. мирин
- 2 с. л. захар
- 1/2 с. л. царевично нишесте, смесено с 1 с.л. вода
За украсата:
- чили на прах
- сусамови семена
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички необходими продукти за кюфтенцата и заделете само 1 с. л. джинджифил на прах.
2. Направете малки кюфтенца.
3. Кипнете 1 и 1/2 чаша вода с оставащата 1 с.л. джинджифил на прах и 1 ч.л. пиле на прах, сложете кюфтенцата в тенджера, намалете котлона и варете около 5 мин.
4. В отделна тенджера сварете необходимите продукти за соса, с изключение на сместа от царевично нишесте и вода, махнете от огъня и добавете сместа с царевично нишесте и разбъркайте хубаво.
5. Извадете кюфтетата и нанижете по 3 топки на шишче и намажете със соса.
6. Печете на скара до покафеняване и ги обърнете. Намажете пак със сос и печете.
7. Поръсете със сусамови семена и чили на прах, поднесете със сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ