Пиле с картофи и лук в сметана
Печено пилешко в сметанов сос с картофи, кашкавал и яйца.
Необходими продукти:
- 20 г масло
- 1 глава лук
- сол и пипер
- 300-400 г картофи
- 3-4 с.л. зехтин или друга растителна мазнина за готвене
- 2 пилешки гъди - около 600-700 г общо
- 1 ч.л. сладък пипер
- 2 яйца
- 1 ч.л. провансалски микс или вие си миксирайте до това количество розмарин, мащерка, босилек и риган
- 450 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
- 1/4 ч.л. индийско орехче (ако имате)
- 1-2 домата
- 100 г кашкавал
- листенца магданоз за украса
Начин на приготвяне:
1. Намажете с маслото дъното и стените на тавичка с диаметър 28 см или 21х18, ако е правоъгълна.
2. Нарежете лука на полумесеци и го разпределете на дъното.
3. Обелете, измийте и нарежете картофите на шайби и ги подредете върху лука. Поръсете със сол и пипер и полейте със зехтин или друга избрана от вас мазнина.
4. Пилешкото месо нарежете на кубчета с големина малко повече от нормална хапка. Поръсете със сол, червен и черен пипер, разбъркайте и положете върху картофите.
5. В купа разбийте яйцата с малко сол и пипер и провансалските подправки. Добавете индийско орехче и сипете сметаната. Разбъркайте хубаво и залейте ястието.
6. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 1 час.
7. Рендосайте кашкавала и нарежете домата на кръгчета. Махнете фолиото, поръсете кашкавала и отгоре подредете кръгчетата домат. Допечете на същата температура за още 5-6 минути.
8. Извадете, разпределете в индивидуални порции и поръсете с листенца магданоз.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ