Пилешко задушено с джинджифил
Пилешки хапки с папая.
Необходими продукти:
- 1 кг пилешко, нарязано на порции
- 1½ с.л. олио
- 1 с.л. чесън, счукан
- 1 средна глава лук, нарязан на филийки
- 1 кубче (2,5 см) джинджифил, нарязан на жулиени
- 2 с.л. рибен сос
- 5 ч.ч. оризова вода (от изплакнат преди варенето ориз) или обикновена вода
- 1 папая (можете да замените с пъпеш медена роса)
- връзка листа чили
Начин на приготвяне:
1. Обелете папаята и я разполовете по дължина. Отстранете бялата ципа и костилката. Разполовете всяка половинка още веднъж по дължина и след това диагонално на парчета от по около 2 см. Заделете.
2. Сгорещете олио и сотирайте чесъна и лука до полупрозрачност.
3. Прибавете джинджифила и гответе около 3 – 4 мин.
4. Прибавете рибения сос и пилешкото. Разбъркайте хубаво, покрийте и варете на слаб огън за около 5 мин., докато месото поеме аромата на соса. Разбърквайте от време на време.
5. Налейте водата и оставете да заври. Намалете огъня и варете на слаб огън за 30 мин.
6. Отстранете изплувалата на повърхността пяна.
7. Прибавете папаята, оставете да заври отново и варете 5 мин. или до готовност на плода.
8. Прибавете връзката чили и гответе още около 2 мин.
9. Поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ