Пилешки хапки с бял ориз на котлон
Бързо пилешко в сметана и домати, поднесено с бял ориз на тенджера.
Необходими продукти:
- 600 г пилешко филе
- 1/2 лимон
- 3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. чесън на прах или 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. доматен концентрат
- 100 мл млечна течна готварска сметана
- 200 г ориз + 500 мл вода за гарнитурата
- масло по желание (около 40-50 грама)
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото филе нарежете на хапки. Прехвърлете в купа и добавете намачкан (минат през преса) чесън или чесън на прах. Овкусете със сол, пипер и куркума и залейте с олиото. Разбъркайте и оставете да се маринова между 10 минути и 12 часа.
2. Сгорещете тиган с незалепващо покритие на умерен огън и изсипете месото с все отделилия се сос в съда от мариноването. Бъркайте няколко минути.
3. На съседен котлон изсипете в тенджерка измития много добре ориз и залейте с водата. Може да е вряла, ако искате да стане по-бързо. Сложете капак и оставете да се вари около 25 минути.
4. Добавете при запечатаните и вече побелели пилешки хапки сметаната и доматения концентрат. Разбъркайте, намалете огъня, сложете капак на тигана и оставете да се готви 10-15 минути.
5. Когато оризът попие всичката вода проверете дали е готов - не бива да хрупа. Овкусете със сол и добавете масло по желание. Разбъркайте и разпределете в порции.
6. Опитайте на подправки пилешкото. Ако и то е готово, покапете го финално с лимоновия сок и допълнете чиниите с ориз с месото и соса от готвенето му. Сервирайте.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ