Пилешки сърчица и дробчета със сметана
Пилешки паприкаш от пилешки дреболийки в сметанов сос с лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 30 г масло
- 350-400 г лук
- 4 скилидки чесън
- 900 г пилешки сърчица
- 130 мл вода (може и пилешки бульон, ако ви се намира)
- сол и черен пипер на вкус
- мащерка или чубрица
- кориандър по желание
- 1 с.л. червен пипер
- листата на връзка магданоз
- 300 мл млечна готварска сметана
- 450 г пилешки дробчета
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, сърчицата и дробчетата почистете.
2. Сгорещете олито на умерен огън в голям тиган, който си има капак - ще потрябва по време на готвенето. Разтопете маслото в олиото.
3. Изсипете лука и гответе три минути като разбърквате. После пресирайте отгоре чесъна и размешайте отново. Гответе още 3 минути.
4. Добавете сърчицата и гответе 5 минути като бъркате периодично. После оставете още 4-5 минути да се готвят под капак.
5. Налейте водата (бульона) и щом кипне, захлупете пак с капака, намалете огъня на слаб към умерен и оставете на котлона за 40 минути.
6. Овкусете с изброените подправки или подправки по избор. Добавете листата на половината връзка магданоз, залейте със сметаната и изчакайте да заври.
7. Добавете дробчетата, усилете огъня на умерен и гответе 7-8 минути докато станат напълно готови.
8. Поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте или разпределете в индивидуални порции и поръсете с магданоз. Поднесете с хляб или картофено пюре, защото сосът е много апетитен и има нужда от гарнитура, в която да се пропие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ