Пилешки бутчета с глазура от азиатски сос
Печени пилешки бутчета със сини сливи и меден сос.
Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета
- сол и пипер
- 20 г масло
За соса:
- 16 сушени сини сливи без костилка
- 50 г белени фъстъци
- 2 с.л. олио
- 25 г масло
- 3 с.л. мед
- 2 с.л. лимонов сок
- 4 с.л. соев сос
- 4 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. кафява захар
- семена сусам и листенца кориандър (магданоз) за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата почистете добре, обтрийте със сол и пипер. Сгорещете маслото в тиган и запечатайте бутчетата за по около 2 минути от страна. Прехвърлете в тава.
2. Добавете олиото в тигана от запечатването. Щом се сгорещи пуснете маслото, намалете огъня на слаб и добавете сините сливи, меда, соевия сос и доматения концентрат. Гответе няколко минути.
3. Добавете ядките, лимоновия сок и захарта, разбъркайте докато се разтвори и с получения сос глазирайте пилешкото.
4. Бутнете във фурната на 180 градуса за 30-35 минути. Ако ви е останало от соса, отворете ястието на 20-тата минута и глазирайте отново. Допечете.
5. Поднесете ястието, като го залеете с отделилия се в тавата сос и поръсите със сусам и листенца магданоз (кориандър).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ