Печено пиле по азиатски
Пиле, мариновано, пържено и поднесено със сос.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
За маринатата:
- 2 супени лъжици саке
- 1 супен лъжица соев сос
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица мед
- черен пипер
За соса:
- 3 супени лъжици чили на прах
- 2 супени лъжици соев сос
- 1 супена лъжица сусамово олио
- 2 супени лъжици мед
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици майонеза
- 3 скилидки чесън
- ½ голяма глава лук (обелена и нарязана)
- 1 круша
Начин на приготвяне:
1. Нарежете цяло пиле на средно големи парчета. Мариновайте го с изброените съставки за около половин час. През това подгответе соса, като смесите всички съставки.
2. В голям тиган пържете пилето на средна температура за около 10 минути. Пилето ще покафенее, а захарта ще се карамелизира, но това не трябва да ви притеснява.
3. Добавете соса, разбъркайте и оставете да къкри за около 5 минути. Преди да сервирате, поръсете пилето с пресен зелен лук или сусамово семе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ