Пилаф с телешко и стафиди
Телешко с ориз, моркови и сушени плодове.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. дългозърнест ориз
- 500 грама телешко
- 2 моркова
- 3-4 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 100 грама стафиди (в оригиналната рецепта се слагат дренки, но тъй като са трудно намираеми, можете да ги замените и със сушените гроздови семена)
- растителна мазнина за пържене (3-6 с.л.)
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на хапки и ги запържете в тенджера, в която предварително сте сгорещили мазнината за пържене.
2. Щом месото започне да хваща коричка, добавете при него наситнения лук и рендосаните на едро моркови.
3. След като се позапържи всичко заедно, добавете стафидите (дренките) и гответе още 3 минути. Сложете сол и пипер на вкус и разбъркайте.
4. Сипете отгоре ориза, без да мешате повече ястието, и го залейте с 1 ч.ч. вода. Върху него добавете намачкания или нарязан на много ситно чесън. Оставете ястието да се готви под капак на умерен огън до пълната абсорбация на течността. Ще отнеме около 40 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ