Регистрация

Пилаф с агнешко, ориз и моркови

Пилаф с агнешко, ориз и моркови
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1578

Агнешко с ориз и зеленчуци по турски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг ориз за пилаф или бисерен ориз
  • 1 кг моркови
  • 2 глави лук
  • 150 г сланина
  • 150 мл олио
  • 1 кг агнешко (може и с кости - примерно месо с ребра)
  • сол
  • кимион и кораиндър на прах
  • 1,5 л вода
  • 1-2 люти чушлета (може и сухи)
  • 2 глави (цели) чесън

Начин на приготвяне:

1. Ориза измийте няколко пъти много търпеливо. След това залейте с вода и оставете да кисне. Трябва му поне час киснене.

2. Нарежете морковите на лентички, лука - на полумесеци, сланината - на малки кубчета, а агнешкото - на големи прачета.

3. В уок или голям тиган изсипете сланината и на силен огън гответе докато парченцата покафенеят и пуснат достойно количество мазнина.

4. Извадете парченцата и налейте олиото. Сгорещете силно и запържете агнешките парчета за 8 минути като осолите и разбърквате периодично.

5. Извадете агнешкото и в мазнината изсипете лука. Гответе осем минути на силен огън, като мешате чат-пат.

6. Добавете треските моркови и гответе 15 минути при периодично бъркане отново на силна степен.

7. Върнете месото в ястието, смесете с останалите продукти и добавете кимион, кориандър и още сол. Разбъркайте, изчакайте да закъкри силно и налейте водата. Боцнете цели люти чушлета, намалете огъня на умерен и без да слагате капак, оставете да къкри за 40 минути.

8. Ориза измийте финално. Махнете лютите чушлета от тигана и разпределете ориза върху ястието без да го разбърквате. Трябва да остане отгоре. Боцнете в него двете цели глави чесън, като махнете само най-външната люспа и мустачките. Оставете да се готви под капак докато оризът абсорбира цялата вода.

9. Изключете огъня. Натиснете ястието с обърната керамична чиния и оставете под капак за още 20 минути. После е готово за сервиране.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта