Пикантна супа с виетнамски кориандър
Супа с кокосово мляко, скариди и спагети.
Необходими продукти:
- 600 гр оризови спагети, подварени и отдецени
- 500 мл кокосово мляко
- 300 г средни скариди
- 2 бр. рибени кюфтенца, нарязани на филийки
- 100 г соеви кълнове, леко бланширани преди сервиране
- 10 бр. пържено тофу
- 100 г морски миди (по желание)
- 10 стръка виетнамски кориандър
- 50 г сушени скариди, смлени
- 150 мл олио
- 750 мл вода
- сол и кристална захар на вкус
Смелете на паста следните продукти:
- 1 цяла глава чесън
- 10 глави лук шалот
- 1/2 с.л. куркума
- 1 с.л. галангал (по желание)
- 4 ядки кукуи (по желание)
- 1 стрък лимонова трева
- 2 ч.л. паста от скариди
- 12 сушени чилита, накиснати до омекване
Начин на приготвяне:
1. Бланширайте скаридите в 750 мл вода до 90% готовност.
2. Обелете ги и сложете обелките в тенджерата с бульона.
3. Заделете скаридите.
4. Добавете листата виетнамски кориандър при бульона и оставете да къкри за 15 мин.
5. Сгорещете уок с олио.
6. Запържете пастата от смлени подправки за около 15 - 20 мин.
7. Добавете сушените скариди и пържете още 5 мин.
8. Изсипете всичко това при бульона.
9. Оставете да заври.
10. Добавете постепенно кокосовото мляко.
11. Оставете да къкри, докато по повърхността може да се види червена мазнина.
12. Добавете сол и кристална захар на вкус.
13. Добавете пърженото тофу и го сварете заедно с бульона за 2 мин. преди сервиране. По този начин ще поеме аромата на бульона.
14. Сложете оризовите спагети в купа.
15. Покрийте с тофу, рибени кюфтенца, соеви кълнове и миди.
16. Полейте с горещия бульон и поднесете веднага, украсено с листа кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ