Печен ориз със спанак и бекон
Ориз на фурна със спанак, бекон, пармезан и моцарела.
Бон Апети
Излъчен на 23.05.2017
Ни е ризото, ни е ориз на фурна... що е то? Това е елегантната италиано-българска симбиоза от печен ориз със зеленчуци и ризото със сирена и бекон, която Лора и Стоян представят, за да провокират българина да разведри бабините рецепти със свежи и модерни идеи. Получава се силно засищащо основно ястие с натрапчив вкус на печен бекон, свежа профирност, идваща от спанака, питателност от ориза и лукс от разтопената пармезанова спойка и влакнестата моцарела по коричката.
Първо бекона се нарязва на кубчета и се запича на сух тиган, за да разгърне силния си специфичен дъх. После му се добавя лук и чесън, след това ориз с пилешки бульон и се чака зрънцата да се разварят, подправени с индийско орехче и риган. На следващ етап в ястието влиза наситнения спанак, залива се със сметана и се готви до омекване, споен от настърган пармезан и овкусен със задължителните сол и пипер.
Ястието се снема от котлона, охлажда се леко и разбърква с яйца за спойка. Прехвърля се в намазнена и наръсена с галета тавичка, а отгоре се подреждат късчета моцарела и се рендосава още пармезан, за да оформи една неустоимо апетитна коричка. Запича се на фурна за 35 минути и е готово да засити поне шест гърла. А на накой традиционалист може да му хрумне да си го хапне с кисело мляко, така че се подгответе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ