Печено телешко със сини сливи
Мариновано телешко на фурна с маслен сос и плодове.
Необходими продукти:
- 1,2 кг крехко телешко
- 2 глави лук
- 2 с.л. зехтин
- 350 г сушени сини сливи без костилка
- 100 мл ром или бренди
- 500 мл пилешки или телешки бульон
- клонка розмарин (по желание)
- 80 г масло
- пресен магданоз по желание
За маринатата:
- 4 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 500 мл мляко
- сол и черен пипер
- кимион
- 4 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на едри хапки и дори мини пържолки. Добре е да не го изтънявате, за да запази сочната си сърцевина. Сините сливи разполовете и накиснете в брендито или рома.
2. Смесете продуктите за маринатата като чесъна намачкате на паста със сол, а лука - наситните. Потопете мръвките в ароматната смес, завийте съда със стреч фолио, за да не омирисва хладилника ви и приберете в него за 6-12 часа.
3. Сгорещете в тиган 1 с.л. зехтин. Запечатайте маринованите мръвки като ги запържите за кратко на силен огън от всички страни. Извадете от съда, добавете още 1 с.л. зехтин и запържете нарязания на шайби лук. Щом леко покафенее, върнете месото и залейте със сините сливи с все алкохола. Можете да фламбирате по желание.
4. Прехвърлете месото с лука и плодовете в тава. Отдолу сипете бульона. Поръсете със сол, пипер и поставете клонка розмарин. Увийте с алуминиево фолио и гответе на 160 градуса за 3 часа. После разгърнете фолиото и допечете на същата температура за 30-тина минути, като можете по средата на допичането да обърнете мръвките.
5. Готовото месо с лука и сливите прехвърлете в блюдо за сервиране. Тавата от печенето подгрейте леко на котлона и добавете 1-2 с.л. вода или бульон, ако е нужно. Отчегъртайте загорелите части. След това махнете от огъня и добавете бучката студено масло. Разбъркайте, и щом се разтвори, имате уникалния сос за печено телешко.
6. Поднесете топло, покапано със соса и по желание поръсено с листенца пресен магданоз. С подобно ястие се сервират свежи салати и картофени гарнитури - пюре, печени или пържени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ