Печено телешко с немска зелева гарнитура
Телешко на фурна с мащерка и чесън, поднесено с гарнитура от пикантно зеле с ябълки.
Необходими продукти:
- 700 г телешко филе - цяло парче месо
- 30 мл зехтин (може и олио)
- 5 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1 равна ч.л. сол
- 1 ч.л. с връх червен пипер
- клонки мащерка - повечко, да има
За гарнитурата:
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 400 г зеле
- 1 ябълка
- сол и пипер
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. захар
- лют пипер по желание
- сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. В хаванче счукайте чесъна на паста. Залейте със зехтина и разбъркайте добре. С тази смес обтрийте телешкото много добре.
2. Смесете солта, черния и червения пипер. Откъснете си голям лист алуминиево фолио.
3. Обтрийте едната страна на месото с половината от сухите подправки, налепете половината клонки мащерка и положете с тази страна надолу върху листа фолио.
4. Сега обтрийте със сухата смес другата половина и страниците, налепете още мащерка и завийте добре с фолиото. Можете да оставите да се маринова или директно да сготвите.
5. Пъхнете в прдварително загрята на 180 градуса фурна за 2 часа.
6. Ако желаете зелева гарнитура, наситнете лука, а зелето нарежете на тънки лентички.
7. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 3 минути. Добавете зелето, разбъркайте колкото е възможно и сложете капак. Гответе на умерен огън 5-7 минути докато си намали обема. През това време обелете и почистете ябълката и я нарежете на малки кубчета.
8. Прибавете в тигана ябълката, сол и черен пипер на вкус, лют пипер по желание, червения пипер и захарта. Разбъркайте много добре и сложете отново капака. Гответе до желаната мекота на зелето.
9. Покапете с лимоновия сок, размешайте и махнете от котлона.
10. Готовото месо разгърнете и изчакайте 5 минути. След това нарежете на слайсове.
11. Серврайте слайсовете телешко с направената гарнитура или друга гарнитура по желание.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ