Печени макарони със свински хапки и сирена
Солени макарони на фурна с парчета свинско месо, бешамел и кашкавал.
Необходими продукти:
- 500-600 г немазно свинско месо
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. универсална подправка тип Вегетина
- 1,5 л вода + 1 с.л. сол
- 250 г макарони или друга паста от вид по избор
- 1 червена голяма сладка чушка
- листа магданоз и копър
- 50 г масло
- 2 ч.л. брашно
- 200 мл мляко
- 200 мл телешки бульон (можете да разтворите кубче във вода)
- сол и пипер на вкус
- 150 г твърдо сирене - чедър, кашкавал, моцарела
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на големи хапки. Покапете със зехтина и поръсете с универсалната подправка. Разбъркайте и оставете настрана.
2. Наситнете си листенцата на пресните билки, нарежете чушката на малки кубчета, а жълтото сирене рендосайте в чиния. Разделете го на око на 2:1 и оставете настрана.
3. На единия котлон сложете водата за варенето на пастата да кипва и добавете в нея солта. На другия сгорещете сух тиган с огнеупорна дръжка или кръгла тава. Съдът трябва да е с незалепващо покритие. Щом се затопли хубаво подредете месцата и гответе за по около 4 минути от страна.
4. Извадете месата в отделен съд, забършете тигана или тавата с домакинска хартия и намалете огъня на умерен към слаб. Разтопете маслото в съда и добавете брашното. Бъркайте 2-3 минути докато стане гладка смес. През това време пуснете пастата да се вари според инструкциите на опаковката.
5. Налейте при непрестанно бъркане млякото в соса, а след това и бульона. Щом стане гладко, изсипете наситнените билки, кубчетата чушка и върнете месата. Овкусете със сол и пипер при необходимост. Прибавете 2/3 от рендосаното жълто сирене и разбърквайте докато и пастата е готова.
6. Отцедете пастата от водата на варенето и я изсипете в тигана. Разбъркайте много добре. Поръсете отгоре с останалата 1/3 сирене.
7. Пъхнете съда с ястието в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
8. След изваждане поръсете с наситнени прсни подправки и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ