Месо с гъбен сос и паста
Пилешки филенца с макарони, печурки, сметана и кашкавал.
Необходими продукти:
- 150 г макарони или друг вид паста по желание
- 1,5 л вода + 1 с.л. сол
- 2 пилешки гърди - 400-500 г общо
- сол, пипер и чесън на прах
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 400 г пресни печурки
- 3 скилидки чесън
- 300 мл млечна готварска незаквасена сметана
- малко кашкавал, пармезан или друго твърдо сирене
- листенца магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете на напречни пържолки с дебелина около 2 см. Поръсете със сол, пипер и чесън на прах и обтрийте. Оставете настрана да се мариноват.
2. Лука нарежете на кубчета, а гъбите на полумесеци.
3. Сипете водата в тенджера и пуснете да загрява. Щом кипне, разтворете в нея солта и добавете пастата. Варете според инструкциите на опаковката.
4. Паралелно сгорещете олиото в тиган на силен огън и гответе пилешките месца за по 2-3 минути от страна. Извадете в отделен съд.
5. Намалете огъня на умерен и в тигана от готвенето на пилето изсипете лука. Задушавайте 3 минути, добавете гъбите и разбъркайте хубаво. Гответе още 7 минути, след което пресирайте отгоре чесъна и овкусете с 1 ч.л. сол и 1/3 ч.л. черен пипер. Разбъркайте хубаво.
6. Върнете пилешкото в тигана, залейте със сметаната и щом закъкри, добавете отцедената от водата на варенето паста. Бъркайте 3-4 минути.
7. Рендосайте 30-50 г кашкавал или друго сирене за спойка на соса. Мешайте докато се разтопи.
8. Порсете с наситнени листенца пресен магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ