Печени картофи Тартифле с бекон
Картофи на фурна в сметанов сос по френски с бекон, бяло вино, кашкавал и лук.
Необходими продукти:
- 50 мл зехтин
- 1 глава лук
- 100 г бекон
- 125 мл бяло вино
- 6 картофа
- 100 мл готварска сметана
- 250 г жълто сирене (в оригиналната рецепта се използва реболшон, но можете да замените с бри, което се доближава или с гауда, което е по-достъпно)
- сол и пипер на вкус
- мащерка
Начин на приготвяне:
Рецептата за картофи Тартифле(т) е от региона Савой във Франция. Ястието е много вкусно, а мнозина любители на мръвката го предпочитат с удвоено количество бекон. Във френските Алпи пък вместо него се слага специфичен вид сланина, която прави манджичката доста мазна, но и вкусна. Сиренето реболшон пък придава станна мекота и радва сетивата със сметановия си дъх.
1. Картофите нарежете на кубчета или полумесеци - рецептата позволява и двата варианта. Бекона наситнете на малки кубченца, същото направете и с лука.
2. Сгорещете зехтин за готвене в голям тиган и изсипете първо лука, а щом стане прозрачен, и бекона. Гответе няколко минути на умерен огън. След това излейте виното и изчакайте няколко минути да се уталожи. После добавете и картофите. Гответе докато омекнат, но останат леко твърди в средата. Отнема между 10 и 15 минути в зависимост от сорта картофи и спецификите на котлона. През това време включете фурната да загрява на 180 градуса. Добавете сол и пипер на вкус. Сложете и мащарка. Разбъркайте.
3. Залейте със сметаната, гответе още минута и махнете от огъня.
4. Пресипете половината съдържание на тигана в тава за печене, след това рендосайте половината жълто сирене, после залейте с останалите картофи и покрийте с останалото сирене.
5. Печете докато картофите хванат апетитен загар (25-40 минути)
6. Сервирайте топли.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ