Печени картофи с бекон и лук в бешамел
Картофена запеканка с бекон, кашкавал, лук, чесън и бешамел.
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- сол
- 3 с.л. олио
- 300 г бекон на ленти
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 30 г масло
- 1 с.л. брашно
- 300 мл мляко
- сол и пипер
- индийско орехче
- 100 г кашкавал
- листенца пресен копър
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на кубчета и прехвърлете в тенджера. Залейте с вода, добавете 1 с.л. сол и сложете да се варят на умерен огън под капак за 20 минути след кипването.
2. Бекона нарежете на квадрати със страна около 4-5 см. Лука нрежете на тънки полумесеци, а чесъна - много на ситно.
3. Сипете олиото в тиган и добавете бекона. Сложете на котлон и включете на умерен към слаб огън. След няколко минути ще започне да цвърчи, а после и да се сгърчва.
4. Щом започне да се сгърчва, добавете лука и разбъркайте. Оставете да се готви 5 минути.
5. Добавете чесъна, разбъркайте, изключете котлона, но оставете тигана на него, освен ако не ви е необходим за направата на соса.
6. За бешамела разтопете маслото в касерола на умерен към слаб огън, добавете брашното и бъркайте докато се получи топка. Започнете да наливате студено мляко и да бъркате. Работете така докато млякото се абсорбира. Овкусете с 1/2 ч.л. сол, 1/3 ч.л. черен пипер и 1/3 ч.л. индийско орехче. Размешайте и намалете огъня. Оставете да къкри 7 минути като периодично проверявате да не загори на дъното.
7. Сипете половината от соса на дъното на малка тава. Отгоре разпределете картофите - добре отцедени от водата на варенето. Поръсете ги със сол и пипер.
8. Върху картофите разпределете запържения бекон с лук и чесън, а него пък залейте с останалия бешамел. На финала поръсете с рендосания кашкавал.
9. Пъхнете тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.
10. След изваждане поръсете с листенца пресен копър и сервирайте.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ