Регистрация

Печена пълнена гъска с ориз и зеленчуци

Печена пълнена гъска с ориз и зеленчуци
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 7817

Гъска на фурна с подробица от карантия, лук, моркови и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 гъска (около 5 кг)
  • 500 грама ориз
  • карантия от гъската - черен дроб, воденичка, сърце и др. по желание (можете да си купите просто пакет с готова карантия по ваш вкус)
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • сол, пипер и подправки на вкус
  • 6 с.л. мазнина за пържене
  • 1 ч.ч. вода
  • 50 грама масло по желание
  • чери домати и зеленчуци по желание за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Измийте гъската и я подсушете. След това обтрийте хубаво отвътре и отвън със сол, черен пипер и подправки на вкус.

2. Нарежете лука, морковите и карантията на малки кубчета.

3. Запържете лука в загрятата мазнина до покафеняване, прибавете ориза, вътрешностите, водата и морковите, сложете подправки на вкус и оставете да покъкри докато изпие течността.

4. Когато подробицата се охлади, поставете гъската в тава за печене, напълнете корема й с оризовата смес и зашийте. Завържете караката един за друг в долния им край.

5. Сложете гъската да се пече в педварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 2,5 часа. Можете да сипете малко (около100 мл) вода на дъното на тавата, както и периодично да мажете кожата на птицата с разтопено масло.

6. Поднесете ястието топло с гарнитура от чери домати или друг вид пресни зеленчуци по желание.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта