Регистрация

Печена пуйка с розмарин

Печена пуйка с розмарин
Лесно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 1620

Пуйка на фурна с чесън и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 малка пуйка
  • 100 мл зехтин (може и олио или друг вид растителна мазнина по желание)
  • 1 глава чесън (не се бъркайте със скилидка)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г масло
  • няколко клонки розмарин

Начин на приготвяне:

1. Чесъна обелете и намачайте на паста със сол. Смесете го със зехтина и клонка наситнен розмарин.

2. Почистете пуйката и обтрийте със сол и пипер вътрешно и външно. След това с пръсти бъркайки подкожно отделете кожата от гърдите и част от бутчетата. Не я махайте от птицата, а просто разлепете от месото. След това намажете в получените джобове с част от ароматната смес с чесъна. С останалата смес намажете добре птицата.

3. Сипете вода на дъното на тава. Над нея закрепете решетка или дървени пръчки, за да държат пуйката повдигната над водата, а капещата мазнина да се събира в тавата. Поставете пуйката с гърдите надолу върху решетката, сложете по клонка розмарин тук-там, където може да се закрепи и вмъкнете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Правилото е по 20 минути на всеки 500 г тегло на птицата.

4. Когато пуйката е готова, прецедете соса от тавата в касерола и подгрейте. Ако е много рядък, изчакайте да се посгъсти. После махнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте и сервирайте птицата със соса.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта