Печена пуйка с розмарин
Пуйка на фурна с чесън и подправки.
Необходими продукти:
- 1 малка пуйка
- 100 мл зехтин (може и олио или друг вид растителна мазнина по желание)
- 1 глава чесън (не се бъркайте със скилидка)
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
- няколко клонки розмарин
Начин на приготвяне:
1. Чесъна обелете и намачайте на паста със сол. Смесете го със зехтина и клонка наситнен розмарин.
2. Почистете пуйката и обтрийте със сол и пипер вътрешно и външно. След това с пръсти бъркайки подкожно отделете кожата от гърдите и част от бутчетата. Не я махайте от птицата, а просто разлепете от месото. След това намажете в получените джобове с част от ароматната смес с чесъна. С останалата смес намажете добре птицата.
3. Сипете вода на дъното на тава. Над нея закрепете решетка или дървени пръчки, за да държат пуйката повдигната над водата, а капещата мазнина да се събира в тавата. Поставете пуйката с гърдите надолу върху решетката, сложете по клонка розмарин тук-там, където може да се закрепи и вмъкнете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Правилото е по 20 минути на всеки 500 г тегло на птицата.
4. Когато пуйката е готова, прецедете соса от тавата в касерола и подгрейте. Ако е много рядък, изчакайте да се посгъсти. После махнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте и сервирайте птицата със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ