Патладжанена мусака без картофи
Гръцка мусака с патладжани и кайма под коричка от бешамел с кашкавал.
Гръцко ястие с кайма и зеленчуци тип мусака представя начин, по който обикновената мусака да намали калориите и тежките си въглехидрати, а в основното да се включат полезни зеленчуци. И всичко това се запича под апетитна яйчена коричка от бешамел с кашкавал, която се просмуква и надолу между пластовете на гозбата, за да създаде уникална спойка.
Патладжаните се режат на шайби, намасляват се бегло и се запичат за кратко на силен огън. В оригиналната рецепта се използва агнешка кайма, но можете да сготвите ястието с всякакъв вид мляно месо. Каймата се запържва с лук и бяло вино, подправя се с риган и мусаката се реди на пластове. Започва се с половината или 1/3 от патладжанените кръгчета, следва кайма, после резени пресни домати, пак патладжани, кайма и домати и така до изчерпване на количеството. Гледайте във видеото по-горе как точно се приготвя.
За заливката се прави класически бешамел, ала след като е готов, към него се добавят рендосан кашкавал и разбити сурови яйца. Залива се и се пъхва в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това можете да украсите с пресен босилек и да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ