Паниран карфиол със соев сос по азиатски
Карфиол темпура, завършен в пикантна сладко-кисела соева глазура.
Необходими продукти:
- 70 г брашно
- 100 мл мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. чесън на прах
- розичките от 1/2 голяма глава карфиол или 1 малка глава карфиол
- олио за пържене на маслена баня
- 2 с.л. раастителна мазнина за готвене (можете да гребнете и от олиото, с което е готвено на маслена баня)
- 2 скилидки чесън
- 100 мл соев сос
- 50 мл оцет
- 1 с.л. с връх захар
- лют сос на вкус
- 1 с.л. царевично нишесте
- семена бял сусам за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Разделете карфиола на съцветия и измийте. Отцедете от водата.
2. В купа изсипете брашното и добавете в него чесъна на прах и бакпулвера. Разбъркайте, налейте млякото и бъркайте докато се получи гъста каша.
3. Изсипете в купата карфиола и размешйате, за да полепне по розичките.
4. Сгорещете в малък дълбок съд олио на умерен огън и пускайте по няколко розички да се панират до получаването на златиста коричка. Вадете с решетъчна лъжица.
5. В тиган с незалепващо покритие сипете растителна мазнина или от мазнината на пърженето на карфиола. Добавете наситнен чесън и гответе 2 минути на средна степен. Залейте със соевия сос, прибавете лютия сос и захарта, сипете оцета и бъркайте докато захарта се разтвори.
6. Поръсете царевичното нишесте и мешайте периодично докато се получи сос с гъстотата на мармалад. Намалете малко огъня и изсипете панираните карфиолчета. Мешайте докато глазурата полепне върху тях.
7. Прехвърлете в блюдо и по желание поръсете със семена бял сусам за придаване на автентична азиатска визия и повече красота.
Източник: YouTube/Proper Tasty
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ