Палачинки с боровинки
Вкусна закуска с плодове и кленов сироп.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. брашно
- 1 пълна с.л. захар
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 яйце
- 3 с.л. разтопено масло
- около 1 ч.ч. мляко (или суроватка)
- около 400 г пресни сини боровинки (измити, подсушени и подбрани)
Друго:
- допълнително масло, за намазване след изпържване
- хубав кленов сироп, за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички сухи съставки и ги разбийте с бъркалка за яйца.
2. Смесете всички течни съставки. Оставете маслото да се охлади, за да не се сготви яйцето. Можете да разтопите маслото в измервателна чашка и след това да я напълните с мляко. Ако предпочитате по-тънки палачинки, използвайте повече мляко, а за американски тип палачинки, сложете по-малко.
3. Направете кладенче в средата на сухите продукти и налейте течността. Смесете всичко с бъркалка за яйца.
4. Изсипете от сместа в сгорещено на умерен до слаб огън тиганче. Ако боровинките изглеждат големи, не се притеснявайте, защото тестото ще се надигне и ще ги поеме.
5. Обърнете палачинката, когато започнат да се появяват балончета в тестото и краищата й са се изпекли и са се свили към центъра на тигана. Изпечете до златисто-кафяво.
6. По желание намазвайте с масло всяка готова палачинка и ги оставяйте една върху друга, за да са топли при сервиране.
7. Поднесете с кленов сироп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ