Мини палачинки с парченца ябълки
Кръстоска между палачинки и мекици с парченца плодове.
Необходими продикти:
- 200 г брашно
- 4 с.л. захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сол
- 2 яйца
- лимонова кора по желание
- 250 мл мляко
- 600 г ябълки + сока на 1 лимон
- 3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и добавете към него захарта, бакпулвера, канелата, солта и лимоновата кора. Разбъркайте. Разбийте яйцата в отделен съд и изсипете при сухите съставки. Размешайте отново. Налейте и млякото и разбъркайте докато се получи смес, малко по-рядка от кексово тесто. Оставете настрана.
2. Обелете и почистете ябълките. Нарежете на малки кубчета, покапете с лимоновия сок, за да не потъмняват и прибавете в сместа. Разбъркайте.
3. Сгорещете мазнината в тиган. Гребвайте със супена лъжица от сместа и изсипвайте в тигана по 1-1,5 с.л. на палачинка. Леко натиснете с обратното на лъжицата, за да се сплескат. Печете по около 2 минути от страна - трябва да се получи златиста коричка. Опитайте една, за да сте сигурни, че мекичките са изпечени и в сърцевината си.
4. След изваждане можете да поднесете с мед, кленов сироп или ябълково сладко. Поръска от пудра захар също е вариант за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ