Пай с кайсии и ядки
Тарт с плодове и плънка от бадеми.
Бон Апети
Излъчен на 29.06.2018
За да сме най-точни трябва да наречем този сладкиш тарт, защото пайовете са кръгли и имат горна тестена кора, била тя под формата на украса или цялостно капаче с нарези, през които да излиза горещия въздух от сърцевината. Тартовете са тестени изделия с основа от маслено тесто и апетитна плънка, която може да бъде сладка или солена. Днешният тарт, направен от Лора и Стоян, е десерт с кайсии и ядков пълнеж, който радва с три вида текстура и умикален маслен вкус.
Започваме с тестото - брашно се смесва с пудра захар и щипка сол. Добавя се студено масло на кубчета и се претрива на трохи. Следва ванилова захар и жълтък за спойка. Оформя се на тесто, което се разточва, увива във фолио и се прибира в хладилник за 30-тина минути.
През това време можете да си направите крема като с миксер разбиете масло със захар и ванилова захар. Добавят се яйца, ликьор амарето, малко брашно и филиани бадеми. Отделно се измиват кайсии и се почистват от костилката.
В намаслена тава за пайове или тартове (а защо не и в малки формички за тарталети) се разстила тестото. Отгоре се изсипва плънката и се заравнява. А на финала се подреждат плодовете, като можете да използвате каквито плодове прецените. Пече се за 40-тина минути на 180 градуса, а после имате идеален сладкиш с три текстури - хрупкава основа, ядков крем и плодова кора.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ