Ориз сансай със зеленчуци и пилешко
Мариновано пиле с карамелизирана кожа, поднесено върху ориз.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 400 г ориз (в оригиналната рецепта е сайтан, но можете да използвате всякакъв по желание)
За ориза:
- всякакви зеленчуци, в случая стрък бамбук и сухи гъби шийтаке
- соев сос, сол, бульон, оризов оцет
Маринатата за пилето:
- соев сос
- готов териаки сос
- джинджифил
- чесън
- мирин (японско сладко оризово вино)
- оризов оцет
Начин на приготвяне:
Приготвяне на ориза:
1. Сухите гъби шийтаке трябва да бъдат размекнати/накиснати с вода, преди да се сготвят.
2. Измийте ориза.
3. Сложете нарязания бамбук и гъбите шийтаке, и сега е моментът да добавите зеленчуци по свой вкус – ямс, лук, моркови, японска ряпа и т.н.
4. В зависимост от това как приготвяте обикновено ориза, сложете около половината бульон спрямо водата, която обикновено слагате.
5. Добавете соев сос, отново в зависимост от това колко ориз готвите и личните си предпочитания. Аз добавих грубо около 5 супени лъжици соев сос, на 3 чаши ориз.
6. Оставете да ври.
7. След като оризът е готов, не се изяжда веднага. Вземете голяма купа, сложете сварения ориз в нея, поръсете с малко оризов оцет (не прекалено много!) и малко сол и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура, преди да сервирате.
За маринатата за пилето:
1. Сложете в плик за печене пилето, настърган джинджифил, нарязан чесън, соев сос, мирин и малко оризов оцет.
2. Мариновайте за минимум 2 часа.
Приготвяне на пилето:
1. Сложете пилето с кожата нагоре и намажете малко териаки сос. Изпечете го (във фурна или на скара) на 200 градуса за 10-15 минути, или докато видите, че кожата се карамелизира. Намалете температурата на 100-150 градуса и оставете във фурната за още 30-45 минути, в зависимост от количеството месо, което сте сложили. Мажете нов слой от соса териаки на всеки 10-15 минути, поне два пъти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ