Оригинално индийско пилешко къри
Пилешки гърди в подлютен доматен сос с аромат на кокос.
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки гърди, нарязани на кубчета
За маринатата:
- 4 с.л. ванилов йогурт или кисело мляко, ароматизирано с ванилия на прах
- 1 скилидка чесън, счукан
- 2 ч.л. счукан джинджифил
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. гарам масала (ако нямате под ръка готово, в сайта ще намерите рецепта кака да си го направите)
- 3 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. чили на прах
- сол на вкус
За соса:
- 1 голям домат, нарязан на кубчета
- 3 с.л. доматено пюре
- 1 глава лук, нарязан на кубчета
- 1 ч.л. счукан джинджифил
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- 1/2 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.ч. кокосово мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте нарязаното месо в посочените продукти за цяла нощ или поне докато приготвяте соса. (Ако предпочитате вегетарианско ястие, може да замените месото с картофи, като тогава не е нужно да мариновате, а направо ги сварете в маринатата или изпечете във фурната.)
2. Запържете лука, чесъна и джинджифила до полупрозрачност. Добавете кимиона, кориандъра и чилито на прах (или без чили, ако не обичате люто) и разбърквайте до получаването на много суха смес.
3. След това добавете домата, доматеното пюре и кокосовото мляко. Разбъркайте хубаво и заделете на умерен огън, за да се редуцира.
4. Межувременно изсипете цялата купа с мариновано пилешко в тенджерка и варете на умерен огън, като внимавате да не готвите прекалено, за да не стане жилаво месото.
5. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете пилешкото в соса. Разбъркайте бързо и поднесете веднага с ориз, спагети или хляб наан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ